Färdigstickat
Lite om mina projekt, lite nyheter och lite mönsteridéer
En liten halsvärmare
Den här lilla sjalen har jag stickat
av ett tunt merinogarn som heter Starwool Lace, 380 meter på 50
grams nystan. Rundsticka nr 4.
Enklast tänkbara mönster,
Ska försöka förklara
så lätt som möjligt.
Lägg upp 5 maskor, allt stickas bara
med räta maskor. Sticka ett varv.
Nu ska det ökas en maska på
varje varv, och bara i ena sidan, så innan du börjar sticka, bestäm
vilken sida som ska vara ökningsida. Jag tog en sida där den lilla
garnstumpen från uppläggningen sitter
Sticka två gånger i
första maskan och sticka varvet ut = 6
maskor.
Sticka tillbaka och öka en maska i sista
maskan = 7 maskor
Fortsätt så till du har 14 maskor på
stickan.
Nästa varv avmaskar du 5 maskor i början ( i den sida
som du inte ökat) sticka till slutet där du ökar en maska i sista
maskan = 15 maskor.
Fortsätt så, öka hela tiden i ena
sidan till du har 9 nya maskor, avmaska 5 maskor och öka en på
nästa varv.
Efter varje omgång ska det vara 5 maskor mer på
stickan.
Fortsätt så till önskad längd på scarfen, jag
stickade till 119 maskor.
Det här kan man göra med grövre garn och stickor och vill man ha större flikar kan man öka till 19 maskor innan man maskar av, då ökar sjalen med 10 maskor varje omgång
Mönster till virkade underlägg
Rund tablett till tallriksunderlägg
Jag såg en bild på en liknande tablett och så letade jag reda på ett mönster på en grytlapp som jag hittade ökningarna på, sedan virkade jag till lagom storlek till mina tallrikar och gjorde en liten uddkant som avslutning. Mina tallrikar var 24 cm i diameter så jag gjorde underlägget lite större, ungefär 30 cm. Rundeln inuti är ungefär så stor som min tallrik och spetskanten blev utanför.
Jag har använt Kampes virkgarn bomull 8/4 och virknål 3 mm. Till 4 tabletter behövs ca 200 gram garn.
Lm = luftmaska
Fm = fastmaska
St = stolpe
Sm = smygmaska
Gör 5 lm och slut ihop till en ring.
V 1. virka 12 fm runt ringen och avsluta varvet med en smygmaska i första stolpen.
V 2. 4 lm = 1 st och 1 lm, sedan 1 st, 1 lm i de fasta maskorna så det finns 12 st runt om, avsluta med en sm i tredje lm i början av varvet.(ser den första "stolpen" av luftmaskor för kort eller lång ut kan man börja varvet med 3 eller 6 lm istället)
V 3. 4 lm = 1 st, 1 st i första lm-bågen, 1 lm, 2 st i nästa lm-båge. Fortsätt runt så att det finns 12 grupper med 2 st i varje med en lm mellan varje grupp. Avsluta med 1 lm och varje varv med en smygmaska i 3:e .
V 4. 4 lm = 1 st, 2 st i nästa st, x1 lm, 1 st i första st, 2 st i nästa st x, upprepa x-x varvet ut till 12 grupper med 3 st i varje. Avsluta med 1 lm som tidigare.
V 5. 4 lm = 1 st, 1 st och 2 st i den sista st i gruppen på förra v = 4 st i gruppen, x1 lm, 4 st x avsluta med 1 lm och smygmaska i första stolpen.
Fortsätt så med att öka en stolpe i sista stolpen från föregående varv, så att varje grupp ökar med en stolpe varje varv. Jag virkade till jag hade 15 stolpar i grupperna, men det kan man bestämma själv hur många man vill ha.
Spetskant
V 1. 5 lm = 1 st och 1 lm, hoppa över en st och virka 1 st i nästa st, 1 lm hoppa över en st, 1 st i nästa st. Fortsätt så runt varvet, avsluta med en sm.
V 2. 4 lm, 1 st lm 2 st i första lm-bågen, x hoppa över en lm-båge, 2 st, lm, 2 st i nästa lm-båge x upprepa x-x, avsluta med 1 sm i 3:e lm.
V 3. 2 sm till lm-bågen, 4 lm, 1 st, 1 lm 2 st i första bågen, x 2 st, 1 lm 2 st i nästa lm-båge x fortsätt varvet ut och avsluta som föregående varv
Jag gjorde 3 varv med stolpgrupper, men vill man ha en större tablett r det bara att fortsätta.
Slutvarv: Sm till lm-bågen, 4 lm, 5 st i samma båge, 1 fm i mellanrummet mellan stolpgrupperna och 6 st i nästa lm-båge, fortsätt runt och sluta med en sm.
Blir det några frågor så tveka inte att höra av er. Jag är ingen van mönsterskrivare, så det kan bli hur som helst.
En enkel väst
Jag såg en bild på en väst och tänkte att en bård fram kan väl vara bra, men inte så mycket mönster. Så jag tog fram garn och stickor och började fantisera. Det blev inte alls lika som bilden.
Här nedanför finns mitt försök till att beskriva min väst, alla fel är mina.
Beskrivning Väst
Väst, rak väst med långa ärmhål så att man får plats med alla slags ärmar i. Det blir en nedhasad axel här. Vill man ändra så kan man minska flera gånger vid ärmhålet.
Storlek övervidd ca 114 cm,(plaggets vidd) till storlek 38-40
Stickfasthet 15 m/ 10 cm ( 114 cm x 1,5m/cm = 171 maskor)
Jag har använt Incawool 160m/100 gram, stickor 4,5 mm
4 nystan behövdes, eller tre och lite till
Lägg upp 96 m x 2 och sticka resår, varje del för sig, börja med 1 km, 2r, 2a och sluta varvet med
2 r, 1 km. Jag har gjort mudden med fler maskor för att den ska hänga rakt och inte dra ihop sig mera än västen
Sticka till mudden mäter 7 cm.
Nu ska de båda muddarna läggas samman, se till att rätsidan kommer på samma sida på båda. Sticka ett varv till med aviga och räta maskor och minska 10 maskor på fram- och bakstycke, minska gärna i de aviga maskorna, så syns det mindre. Kantmaskorna stickas nu som 2 aviga maskor och får bli som en söm i sidan.
Nu ska det vara 86 m på både bak- och framstycke, totalt 172 m.
Framstycke: 1a, 5r, 2a, 27r, 2a, 5r, 2a, 5r, 2r, 27r, 2a, 5r, 1a, = 86 m
Bakstycke: 1a, 5r, 2a, 71r, 12, 5r, 1a. = 86 m
Sticka så till arbetet mäter 35 cm. Det blir alltså en rand om 2a, 5r, 2a, 5r, 2a mitt fram och en likadan rand under armarna, där de två aviga i mitten blir som en sidsöm.
Nu är det dags att dela arbetet för ärmhål. Dela så att 1 avig maska av "sidsömmen" kommer på bakstycket och den andra på framstycket.
Bakstycke: Öka nu 1m till en ny kantmaska, lyft den i början eller sticka den rät, smaksak, sedan 1a 5r, 2a, sticka ihop nästa två maskor rät bakifrån, sticka till 2 maskor finns kvar före sidranden, sticka ihop de två framifrån, sedan 2a, 5 r, 1a och öka 1m till ny kantmaska =88 m
Minska så 4 ggr till på vart tredje varv =80 m
Fortsätt sticka utan intagningar till ärmhålet mäter ca 23 cm, markera de 18 maskorna i mitten och sticka resår, börja med 2a, de övriga maskorna stickas som tidigare. Sticka ca 2 cm och avmaska de mittersta för halsringningen och sätt de övriga på en tråd för att sticka ihop med framstycket, eller maska av alla och sy axelsömmen. Det ska vara 31 m kvar till axeln på båda sidor.
Framstycke: Sticka lika som bakstycket gör minskningarna 4 ggr. Efter minskningarna för ärmhålet ska framstycket delas för v-ringning, var sida stickas för sig. Vill du ha djupare ringning, kan du dela för halsringningen samtidigt som framstycket börjar. Plocka upp 2m mitt mellan de två aviga m mitt fram och dela som förut så 1 kantmaska och en avig maska från mitten kommer på var sin sida av ringningen.
Nu minskas innanför randen 1m vart tredje varv på samma sätt som vid ärmhålet till du har 31m kvar.
Sticka så att framstycket blir lika långt som bakstycket, maska av och sy ihop, eller sticka ihop maskorna från fram- och bakstycket med varandra.
Fäst alla trådar
Jag hoppas det blev bra.
Minicryl
Jaa, jag vet att det är diskussioner om man ska använda acrylgarn och visst gillar jag ull, bomull och andra naturfibrer, men jag vet också personer som är väldigt känsliga för att ull sticks och de som får allergiska besvär när de arbetar med ull, som ändå kan vilja ha den där lite mjuka ulliga känslan på sitt arbete. Då kan acrylgarn vara ett alternativ.
Sedan säger alla att acrylgarn luddar och blir noppigt. Ja det är väl sant, så småningom. Det här tunna acrylgarnet används nog mest till babykläder och då hinner plagget inte nötas så mycket innan det är för litet.
Man kan också göra gosedjur och dockkläder, då spelar det inte så stor roll om det blir några noppor.
Sedan kan man göra prydnader till julgranen och påskriset som kan bli riktigt fina.
Sedan är det ju en fördel för många att priset är lägre på acrylgarn än på andra kvaliteter.